109
KRONOR
Historien om Bolla började skrivas redan på 1880-talet när krögaren Abele Bolla saknade riktigt kvalitativa viner att servera gästerna på sina restauranger runt om i Valpolicella. Abele tog saken i egna händer och de egenproducerade vinerna blev snabbt populära. Ryktet säger att Frank Sinatra en gång vägrade sätta sig vid ett middagsbord om det inte stod en flaska Bolla på bordet. Vi har provat husets nyligen lanserade torra Prosecco med en tillgänglig prislapp. Bolla Prosecco Extra Dry är rakt på sak och dricks med fördel riktigt kallt som apéritif eller till förrätten.
Bolla producerar idag vin från fem italienska regioner. Mest kända är vinerna från såklart Veneto, där de var först ut bland vinhusen att sälja Amarone med egen etikett. Vinmakare är Christian Zulian och han fokuserar på att producera klassiska viner med moderna inslag. Glera-druvorna till detta vin skördas för hand strax innan de är fullt mogna för att behålla den så viktiga syran. Därefter pressas druvorna varsamt och fermenteras under temperaturkontroll och med utvalda jäststammar. Vinet pumpas sedan över till ståltank för en andra fermentering. Vinet är ljust i färgen med toner av stenfrukter och vita blommor. Avslutningen är i perfekt balans mellan dess syra och den mogna frukten. Drick denna torra prosecco väl kyld och förslagsvis till veckans recept från Swedishfoodie!
Ett enkelt och lyxigt tilltugg som förgyller varje tillställning. Enkelt...
Till recept