Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino - Recepttips och inspiration
Prenumerera nu

499

KRONOR

94 poäng!

– James Suckling

92 poäng!

– Robert Parker’s Wine Advocate

91 poäng!

– Decanter

90 poäng!

– Wine Spectator

Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino

Jag accepterar villkoren

Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino

Den lilla men högkvalitativa vinregionen Brunello di Montalcino DOCG är belägen i Toscana, knappt tio mil söder om Chianti. Precis som hos grannen i norr är det sangiovesedruvan som gäller i trakten. Montalcino har ett varmt och torrt klimat vilket möjliggör att druvorna når full mognad innan skörd. För att säkerställa mognaden måste odlingarna enligt vinlagen planteras i soliga sluttningar på höjder som inte överstiger 600 meter över havet. Högre altituder än så innebär svalare temperaturer vilket medför risker gällande önskad mognadsgrad.

Castiglion del Bosco ägs av Massimo Ferragamo och egendomen är belägen i det nordvästra hörnet av Montalcino. Från och med 2016 är vinerna ekologiskt certifierade. Vinet är tillverkat av druvor med utmärkt mognad vilket rundar av de skarpa tanninerna och släpper fram en rik och nyanserad frukt, samtidigt är den friska syran bevarad och skänker fin struktur till detta kraftfulla vin. Den komplexa doften bjuder på mogna mörka bär, plommon, muskotnöt samt en hint av finstämda florala toner. Smaken är fyllig och robust med utmärkt balans mellan syra, strävhet, ekfat och frukt, följt av en lång och värmande finish. Ett vin med stor lagringspotential som utan problem kan läggas undan i tio år. Om du inte vill vänta kan du med fördel lufta vinet på karaff två timmar innan servering.

  • Ursprung: Toscana, Italien
  • Art nr: 70619
  • Produkttyp: Rött vin
  • Passar till: Kötträtter
  • Volym: 750 ml
  • Sockerhalt: <0,3 g/100 ml
  • Druva: Sangiovese
  • Årgång: 2017
  • Alkoholhalt: 15%
  • Pris: 499 kr
  • Lagringsbarhet: 2024-2033
  • Förslutning: Naturkork

Recept till vinet

Svensk hängmörad oxfilé

Oxfilé tournedos med rödvinssås, rostad vitlöks- och potatispuré, bränd bräserad...

Till recept