199
KRONOR
Komplex och god "budgetbarbaresco"!
– Eva Weckström, Vinbörsen 2024
"Lyxigt höstvin!"
– Gunilla Hultgren Karell, Vinbörsen 2024
Den högkvalitativa vinregionen Barbaresco, granne med Barolo, är ett av Piemontes främsta fästen för traktens flaggdruva – nebbiolo. Jämfört med Barolo, som generellt producerar stramare viner, tenderar Barbaresco att leverera något mjukare, mer tillgängliga viner. Med det sagt är det fortfarande tannin- och syradrivna viner vi har att göra med, även om nivåerna är något mer avrundade. En bidragande faktor till dessa olikheter är altitudskillnaden byarna emellan. I Barolo får nebbiolodruvan inte odlas på sluttningar som ligger lägre än 170 meter över havet och de flesta odlingarna är belägna på mellan 250 och 450 meters höjd. I Barbaresco finns däremot ingen lägsta gräns, vilket innebär att druvor kan odlas på lägre liggande sluttningar där klimatet i vingårdarna blir något varmare. Mer värme innebär snabbare mognad, vilket i sin tur leder till lägre syra och lenare tanniner. Det ska dock noteras att dessa skillnader är mycket små. Barbarescoviner har med andra ord både tanniner och syra så att det räcker och blir över.
Både doft och smak bjuder på tydliga, nyanserade och druvtypiska inslag av körsbär, plommon och nypon som samspelar med finstämda fattoner där inslag av tobak, svartpeppar och en hint av kakao smyger sig fram. Det hela knyts samman av den väl tilltagna, men balanserade syran som matchar de markerade tanninerna på ett utmärkt vis. Ett utmärkt matvin som kan serveras till smakrika kötträtter, risotto eller krämiga pastarätter, gärna med inslag av svamp eller tryffel. Flaskan finns i beställningssortimentet och kan enkelt beställas till din lokala butik.
En elegant och smakrik rätt – perfekt att servera till...
Till recept