419
KRONOR
"Ett elegant och matvänligt vin som inte mår dåligt av luftning eller några år i källaren"
– Winetable, Oktober 2023
Nu lanseras Gaja Sito Moresco, 2021 – en mycket lyckad årgång från en av Italiens mest omtalade producenter! Vinet finns i begränsad upplaga i Systembolagets tillfälliga sortiment, så det är först till kvarn som gäller. Det här är ett oerhört välgjort vin tillverkat av druvorna nebbiolo, barbera och merlot som odlats i byarna Barbaresco, Treiso och Serralunga d’Alba. Druvblandningen gör att vinet klassificeras under Langhe. Både doft och smak bjuder på stor komplexitet och nyansrikedom. Mörka körsbär, skogshallon och jordgubbar samspelar här med finstämda hintar av rosor, lagerblad och blodapelsin. Den välintegrerade fatkaraktären bidrar med en inbjudande kryddighet som mynnar ut i eleganta toner av kakao, ceder och kanel i avslutningen. Ett utmärkt matvin som med fördel serveras vid cirka 18°C till smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt.
Angelo Gaja är en av Italiens mest kända och dynamiska vinpersonligheter. Hans viner har genom åren skördat mängder med framgångar och utmärkelser. Sedan 60-talet har han drivit på utvecklingen inom Piemontes vinindustri. Efter att ha studerat i Montpellier i Frankrike återvände han till Piemonte med en rad nya tekniker. Bland annat introducerades temperaturkontrollerade ståltankar, franska barriquer och inte minst internationella druvsorter, vilket ansågs kontroversiellt. De stora och viktigaste förändringarna skedde dock i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, införde gallring av löv och druvklasar samt senarelade skörden – allt för att producera druvor med mer koncentrerad frukt. Inte nog med det, trots att det inte framgår är all odling ekologisk!
Renkött kan nog vara bland det godaste som finns. I det här receptet serveras...
Till recept