449
KRONOR
94 poäng! "Ett komplext och fint årgångsbygge"
– Livets Goda, sept 2024
Detta vin, från en av Italiens mest omtalade producenter, finns i begränsad upplaga i Systembolagets tillfälliga sortiment, så det är först till kvarn som gäller. Ett oerhört välgjort vin tillverkat av druvorna nebbiolo och barbera som odlats i byarna Pajorè i Treiso, Barbaresco samt Serralunga d’Alba, Barolo. Druvblandningen gör att vinet klassificeras som Langhe. Både doft och smak bjuder på stor komplexitet och nyansrikedom. Mörka körsbär, skogshallon, jordgubbar och svarta vinbär samspelar med finstämda hintar av peppar och lagerblad. Den välintegrerade fatkaraktären bidrar med en inbjudande kryddighet som mynnar ut i eleganta toner av kakao, ceder och kanel i avslutningen. Utmärkt att servera vid cirka 18°C till smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt. Det är även ett mycket lagringsvänligt vin som kommer att utvecklas fint i källaren under de kommande tio åren.
Angelo Gaja är en av Italiens mest kända och dynamiska vinpersonligheter. Hans viner har genom åren skördat mängder med framgångar och utmärkelser. Sedan 60-talet har han drivit på utvecklingen inom Piemontes vinindustri. Efter att ha studerat i Montpellier i Frankrike återvände han till Piemonte med en rad nya tekniker. Bland annat introducerades temperaturkontrollerade ståltankar, franska barriquer och inte minst internationella druvsorter, vilket ansågs kontroversiellt. De stora och viktigaste förändringarna skedde dock i vingårdarna. Angelo började plantera med högre densitet, införde gallring av löv och druvklasar samt senarelade skörden – allt för att producera druvor med mer koncentrerad frukt. Inte nog med det, trots att det inte framgår är all odling ekologisk!
Renkött kan nog vara bland det godaste som finns. I...
Till recept