299
KRONOR
Bakom denna uttrycksfulla Côtes du Rhône Villages står det hyllade vinmakarparet Rotem och Mounir Saouma, även kända för sina insatser i Bourgogne. Med projektet Inopia, vilket är latin för ”brist”, vill de bevisa att karga jordar ger viner av exceptionell kvalitet. Druvorna odlas i magra, steniga sluttningar i Orange, beläget i södra Rhônedalen, där rankorna tvingas kämpa sig ner i kalkstensjorden vilket ger små men smakintensiva skördar. Årgången har fin utvecklingspotential och kan utan problem lagras i ytterligare 5-8 år! Notera att det endast finns 254 flaskor kvar av årgång 2020.
Blenden består av grenache noir, mourvèdre, counoise, syrah och cinsault. En del av druvorna kommer från producentens vingårdar i Châteauneuf-du-Pape. Skörden sker för hand och druvorna genomgår sedan en varsam vinifiering med naturlig jäst och minimal påverkan. Lagring sker på en blandning av betongägg och stora ekfat där vinet får vila 18 månader på jästfällningen. Det färdiga vinet buteljeras sedan utan filtrering. Resultatet är ett mångsidigt och matvänligt vin med både djup och karaktär. Doft och smak bjuder på tydliga inslag av mörk frukt, röda bär och färska örter som samspelar med en inbjudande kryddighet. Det hela knyts samman av sammetslena tanniner och en pigg syra som ger en nästan burgundisk finess. Den eleganta strukturen och kryddiga smakprofilen passar utmärkt att matcha till rustika gärna grillade kötträtter såsom rosmarindoftande lammracks eller en bit saftig entrecôte. Även mustiga viltgrytor, gärna med inslag av svamp, är en lysande kombination. Tipset här är ”power-dekantering”, för att snabblufta vinet och få ut så mycket smak som möjligt.
Få saker slår en god köttbit serverad med ett riktigt...
Till recept