299
KRONOR
”Sopar banan med många äkta roséchampagner för dubbla priset.”
– Håkan Larsson, Allt om Mat
När det kommer till produktionen av Monte Rossa’s torra rosébubbel med det lekfulla namnet Flamingo så har vinmakare Emanuele Rabotti inte lämnat något åt slumpen. Chardonnay- och Pinot Noir-druvorna jäser först på delvis stora ekfat och på ståltank för att sedan buteljeras och jäsa en andra gång i flaskan, enligt champagnemetoden. Där får vinet vila i minst 24 månader innan degorgering. Vinets syra är aptitretande frisk och bubblorna sprittande små. I doften är det fokus på röda bär såsom vinbär och jordgubbar men det finns även mer rejäla nougattoner. Smaken är torr och elegant med inslag av röda bär, mineralitet och lätt citrus med en fin brödighet. Dricks under året till fördrinken eller tillsammans med lättare rätter av fisk och skaldjur.
Vindistriktet
Italien producerar en mängd olika mousserande viner; prosecco, moscato d’asti, asti spumanti och röda mousserande viner som lambrusco och brachetto d’acqui, för att nämna några.
Italiens bästa mousserande, och förmodligen minst kända, vin – heter dock franciacorta. Franciacorta är Italiens svar på Champagne och betraktas av många som Italiens främsta mousserande vin. Franciacortas mousserande viner går att jämföra med champagne på flera sätt. Det är namnet på både ett geografiskt område och ett vin. Franciacorta fick den eftertraktade DOCG beteckningen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)1995. Området ligger i regionen Lombardiet, öster om Milano och norr om Verona. Det är ett litet område med relativt låg produktion, cirka 13 miljoner flaskor jämfört med årsproduktionen i Champagne på mer än 300 miljoner flaskor. Så tipset är att även fortsättningsvis hålla utkik efter mousserande viner från denna lilla pärla!
Kött, pommes, fräsch sallad och en klick hemslagen bearnaisesås – det är inte mycket...
Till recept