329
KRONOR
92 poäng!
– Livets Goda
"Vinet kostar en slant men är värt varenda krona, och mer. Bello!”
– Ewa Weckström, Vinbörsen
"Smaken har den där läckra kombinationen av fullödiga tanniner och samtidig elegans. Efter sex år har de öppnat dörren på glänt till sin skattkammare. Själv tvekar jag inte att spara några flaskor både fem och tio år, om inte annat för att njuta av dess utvecklingspotential.”
– Bengt-Göran Kronstam, Vinbörsen
"Det här är ett fantastiskt vin att matcha till allehanda norditaliensk mat! Svamprisotto, ossobuco, tryffelpasta och oxtartar. Men det lyfter även en mer svensk fläskfilégryta med grädde och trattkantareller till nya höjder! Eller så njuter man av det rakt upp och ner, speciellt när längtan till Italien blir stor. För det här är ett riktigt gott vin.”
– Jennie Walldén, Vinbörsen
I Valtellina, den underbart vackra alpdalen i norra Lombardiet, hittar vi den klassiska egendomen Nino Negri. Vinfirman som grundades redan 1897 är mest känd för sina kraftfulla röda viner gjorda på nebbiolo-druvan, lokalt kallad Chiavennasca.
Druvorna till Nino Negri Riserva odlas på terrasser hundratals meter över havet i de branta sluttningarna. Efter att vinet jäst klart låter Nebbiolo-mästaren Danilo Drocco vinet lagras i hela 48 månader, varav halva tiden på franska 225-liters ekfat. Doft och smak går åt körsbär, torkad frukt, hallon, plommon, lingon, viol och lavendel. Det här är ett vin vars elegans accentueras ytterligare om det serveras lätt kylt, gärna kring 16-18°C. Vårt tips är att du lagar oxfilén som swedishfoodie tagit fram till vinet. Den tålmodige kan dessutom lägga undan vinet i ytterligare 15 år utan problem. Fyndklassade Nino Negri Riserva finns i begränsat antal så det är principen först till kvarn som gäller.
En rustik och samtidigt elegant kötträtt serverad med stekt potatis...
Till recept