Palmento Costanzo Etna Rosso - Recepttips och inspiration
Prenumerera nu

209

KRONOR

Palmento Costanzo Etna Rosso

Jag accepterar villkoren

Palmento Costanzo Etna Rosso

Ekologisk, fyllig och kryddig Rubinröd höjdare i det fasta sortimentet från vulkanön Sicilien! Druvorna till vinet växer på norra sidan av Etna, mellan 650 och 780 meter över havet i Santa Spirito-distriktet. Där återfinns 10 hektar ekologiska vingårdar med de, för Sicilien, urtypiska druvorna nerello mascalese och nerello cappuccio. Vinstockarna har hunnit bli upp till 100 år gamla och ligger på terrasser gjorda av lavastenar. Vinerna från vulkanen Etna på Sicilien är något av det absolut trendigaste i vinvärlden just nu och när vi provar detta förstår vi varför. Palmento Costanzo Etna Rosso är ett fylligt, kryddigt och nyanserat vin med inslag av körsbär, jordgubbar, tobak, fat och kryddighet. Välbalanserat och elegant med ett långt avslut. Detta är ett vin som gjort för att drickas till lamm! Om du ska dricka vinet snart så låt det gärna luftas innan servering.

På senare år har den sicilianska vinindustrin flyttat fram sina positioner rejält. Med sciroccon som sveper in från Sahara har den fascinerande ön rest sig och är nu otvivelaktigt den främsta av Medelhavets många vin-öar. Trots att Sicilien svarar för en stor del av den italienska vinproduktionen var ön länge en region i skuggan av andra italienska vindistrikt. Under efterkrigstiden plågades Sicilien av emigration, fattigdom och ett administrativt kaos. Många vinbönder valde att odla andra grödor, flytta till fastlandet eller ännu längre norrut i Europa på jakt efter arbeten. Vinproduktionen på Sicilien koncentrerades till bulkviner som fylldes på tankbåtar och slukades av den italienska vermouthindustrin. Men situationen har förändrats. Nu kommer mer och mer högklassigt vin från Sicilien, exporten har ökat och öns ”nationalvin” Marsala har fått en renässans. Här finns ett av Europas hetaste och torraste klimat. Öns sydspets ligger på samma breddgrad som Algeriet och Tunisien. Från Nordafrikas öknar faller sand som lössjord och Medelhavet för med sig salta regn. Sicilien erbjuder mycket varierade förutsättningar för vinodling med stora höjdskillnader med svalare lägen. Den vulkaniska och porösa lavajorden, särskilt kring Etna, har höga halter av svavel, aska och pimsten och utvecklar viner med en unik mineralton. Mycket omtalad är den röda lerjorden på öns sydvästra del som anses ge viner med en utpräglad körsbärs- och svartvinbärsfrukt. Det var för övrigt ur denna jord som Adam en gång skapades, åtminstone om man frågar de många fromma katolikerna på ön.

  • Ursprung: Etna, Italien
  • Art nr: 2116
  • Produkttyp: Rött vin
  • Passar till: Kötträtter
  • Volym: 750 ml
  • Sockerhalt: <0,3 g/100 ml
  • Druva: Nerello mascalese, Nerello cappuccio
  • Årgång: 2020
  • Alkoholhalt: 13%
  • Pris: 209 kr
  • Lagringsbarhet: 2024-2028
  • Förslutning: Naturkork

Recept till vinet

Lammracks med tomatrisotto, semitorkade körsbärstomater, rostad schalottenlök och rosmarin!

Saftigt, mört och fullpackad med en massa god smak!

Till recept