499
KRONOR
93 poäng
– Livets Goda, 30/12 2024
”Hundra procent chardonnay, hundra procent elegans”
– Alf Tumble, Sydsvenskan, 21/12 2024
”Frisk, förtjusande och nyanserat i snacksvänlig stil”
– SvD Perfect Guide, 7/12 2024
”Ett pangfynd för den kräsne”
– Maja Berthas, Winetable, 20/12 2024
Cirka två tredjedelar av druvorna till detta vin kommer från vingårdslägen i Le Mesnil-sur-Oger och resterande del från byarna Oger, Chouilly och Cramant – med andra ord fyra grand cru-byar. De noga utvalda druvorna skördas uteslutande för hand och genomgår därefter en varsam pressning. Musten jäser på temperaturkontrollerade ståltankar och vinet får sedan vila en tid på jästfällningen innan det blandas med Pierre Peters perpetual reserve, vilket är en blend av flera årgångsviner varav det äldsta är från 1988. Den slutgiltiga blenden, bestående av 50-60% av basårgången och resterande del av perpetual reserve, tappas sedan på flaska där den andra kolsyrandegivande jäsningen tar vid. Den färdiga champagnen får sedan vila ytterligare 24 månader eller mer på jästfällningen innan degorgering.
Resultatet är en nyanserad och komplex champagne med en mycket elegant doft av gröna äpplen, citrus och en finstämd brödighet. Smaken är trivsamt torr med frisk frukt och en förvånansvärd fyllighet. Här tillkommer även läckra toner av nougat, persika och krusbär följt av en frisk citrusfläkt av grapefrukt i den långa, intensiva avslutningen. Vinmakare Rodolphe Péters har här valt att skapa en torr champagne med en sockerhalt på enbart 4 gram per liter. Vanligtvis lämpar sig Chardonnay-drivna champagner väl att lagra och detta är inget undantag. När den ska drickas är upp till dig men med tiden kommer brödigheten att ta mer och mer plats. När det väl är dags njuter du bäst Cuvée de Réserve väl kyld ur vitvinsglas för att verkligen få fram de nyanserade aromerna. En utsökt champagne att matcha till eleganta rätter av fisk och skaldjur!
Snittar och bubbel är en riktig klassiker och detta eleganta...
Till recept