249
KRONOR
FYND!
– Munskänkarna #6
5 av 5!
– Boxtoppen
Om Barolo kallas för kungen av Piemonte så är detta definitivt drottningen. Barbaresco står med största sannolikhet för det mest eleganta uttrycket av Nebbiolo från trakten. Det är fortfarande ovanligt med ekologiska odlingar i Piemonte och Ricossas Barbaresco är ett av de första ekologiskt certifierade vinerna från området. Som matvin betraktat är det strålande och därför bjuder Swedishfoodie på ett recept med norditaliensk koppling!
Nebbiolo är en druva som ger liten skörd och kräver både tålamod och ett gott handlag. Vinerna gjorda på druvan kan tack var den höga strävheten och syran lagras länge. Ricossas ekologiska Barbaresco lagras ett år på franska ekfat och ytterligare två på ståltank. Resultatet är ett intensivt men välbalanserat vin med primära toner av röda körsbär och jordgubbar samt en tydlig mineralitet. Du kan även hitta druvtypiska inslag av nypon och rosor följt av kanel och viol i den långa eftersmaken. Vinet går utmärkt att dricka nu men kan också läggas undan i 10 år utan problem. Lufta det med fördel innan servering och njut det till Swedishfoodies lammracks med tomatrisotto!
Saftigt, mört och fullpackad med en massa god smak!
Till recept