339
KRONOR
Detta kraftfulla röda vin har en djup, mörkröd färg och bjuder på en stor, nyanserad doft med kryddiga inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter och inslag av fat. Smaken är fyllig med en liten restsötma och inslag av fat samt generösa toner av torkade körsbär, romrussin, nötter, vanilj och choklad som mynnar ut i en lång och smakrik avslutning. Ett mycket lagringsdugligt vin som utan problem kan läggas undan i 20 år. Eller lufta och servera vid 16-18° C till kraftiga, smakrika kötträtter och lagrade ostar. Vinet finns även på halvflaska – ett utmärkt val om man bara vill ha varsitt glas till maten.
Druvorna kommer från Tommasis vingårdar belägna på 290 m.ö.h i det sluttande området i Valpolicella Classico. Blenden består av 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone och 5% oseleta som skördades för hand första veckan i september. Direkt efter skörden lades druvorna att torka i öppna trälådor i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt när vattnet från druvorna dunstar, då risken för mögel ökar. Efter fem månaders kontrollerad torkning pressades druvorna och den mycket koncentrerade musten genomgick sedan en långsam jäsning. Vinet lagrades sedan tre år på slavonska ekfat. Tommasi grundades redan 1902, i hjärtat av Valpolicella i norra Italien, ett område känt för sin långa historia av vinodling och vinframställning. I Sverige lanserades flaggskeppet Tommasi Amarone Classico år 1995 och har, nästan 30 år senare, fortfarande sin självklara plats på Systembolagets hyllor och får årligen erkännanden för sin kvalitet och sitt gedigna hantverk.
Klassiskt, elegant och otroligt mört kött med goda tillbehör!
Till recept