Zenato Ripassa Superiore - Recepttips och inspiration
Prenumerera nu

249

KRONOR

Zenato Ripassa Superiore

Jag accepterar villkoren

Zenato Ripassa Superiore

Ripasso är ju som bekant nära besläktat med Amarone. Namnet kommer från italienskans Ripassare, som betyder passera igen. Det har historiskt sett funnits flera sätt att producera Ripasso på men enligt en förordning från 2007 görs Ripasso enbart på unga Valpolicella-viner som genomgår en andra jäsning på pressrester från Amarone. I bästa fall innebär denna unika vinifierings-process en underbar kombination av körsbär och struktur från Valpolicellan med intensiteten, djupet, plommon-tonerna och kryddigheten från Amarone.

Just detta uppnås i denna Ripassa Superiore från Zenato. Vinmakaren Alberto Zenato har valt att fokusera på druvorna corvina, rondinella och oseleta, som alla plockas från absoluta topplägen i vinegendomen Costalunga i Sant’Ambrogio di Valpolicella. Här i det mer kuperade landskapet är druvorna kostsamma och anledningen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Vinet lagras i hela 18 månader på ekfat och resultatet är ett vin i absolut toppklass inom kategorin Ripasso. Du kan dricka vinet till höstens rätter eller lagra det ytterligare några år. Det är alltid extra kul att få prova ett vin från en stor årgång gjort med mycket kärlek!

  • Ursprung: Valpolicella, Italien
  • Art nr: 12324
  • Produkttyp: Rött vin
  • Passar till: Smakrika kötträtter & chark
  • Volym: 750 ml
  • Sockerhalt: 0,8 g/100 ml
  • Druva: Corvina, Rondinella, Oseleta
  • Årgång: 2020
  • Alkoholhalt: 14%
  • Pris: 249 kr
  • Lagringsbarhet: 2024-2029
  • Förslutning: Naturkork

Recept till vinet

Svensk hängmörad oxfilé

Oxfilé tournedos med rödvinssås, rostad vitlöks- och potatispuré, bränd bräserad...

Till recept